Novi Samsung Galaxy Note9

Objavljeno:

Image

Galaxy Note9 ima vse, kar ponuja Galaxy Note8 in Galaxy S9+.

Tokrat se je Samsung osredotočil na bistvene elemente. Končno zmogljivejša baterija, pomnilnik na osnovnem modelu je 128 GB (skupaj s podporo za do 512 GB kartico microSD), S Pen pa je postal pametnejši in bolj uporaben zaradi dodane Bluetooth povezljivosti.

 

Oblika

Na prvi pogled izgleda Galaxy Note9 s sprednje strani kot Galaxy Note8. A Samsung je naredil nekaj sprememb. Mobilni telefon ima večjo baterijo in večji zaslon (6,4 palcev), kar posledično naredi telefon nekoliko širši ter debelejši. To pa ni opazno, če ga ne primerjate skupaj z Note8, saj je Samsung uporabljal postopek imenovan dia-rezanje robov telefona, da bi bil videti tanjši kot je. Senzorji kamere so na žalost postavljeni vodoravno, tako kot so bili na Note8, zato senzor za prstne odtise ni tako enostavno dostopen kot je pri S9+. Note9 je na našem tržišču na voljo v treh barvnih različicah. Na voljo je v črni, viola in modri barvi.

 

Zaslon in zvok

Osupljivi 6,4-palčni zaslon Super AMOLED Infinity je enostavno eden najboljših na tržišču. Stereo zvočniki imajo odlično kakovost zvoka kljub temu, da je eden izmed zvočnikov vgrajen v slušalko. Podpora Dolby Atmos omogoča opazno spremembo ločevanja zvoka med dvema zvočnikoma, popačenje zvoka pri najvišji glasnosti pa ni problem, če je vsebina, ki jo predvajate dovolj dobra. Note9 ima 3,5mm vtičnico za slušalke, kar pomeni, da dodatno izstopa od glavne konkurence. V prodajnem paketu so priložene tudi slušalke AKG, ki so nespremenjene od tistih, ki so nam poznane že od Galaxy S8 dalje. So med najboljšimi slušalkami, ki jih dobite s telefonom. 

 

Kamera

Kamera Galaxy Note9 je precej podobna kot pri Galaxy S9+, tako po specifikacijah, kot tudi pri kakovosti slike. Kljub temu pa je kamera doživela nadgradnjo. Nova pridobitev kamere je senzor za optimizacijo ambienta, ki preučuje ambient in predmet. Primerja z 20 prednastavitvami, kot so hrana, portret, pokrajina in živali, nato pa optimizira parametre zajemanja, da so zajete slike videti bolje kot običajno. Splošna zmogljivost zadnje kamere je tako odlična kot je bila na Galaxy S9. Objektiv Dual Aperture, ki preklopi zaslonko med F1.5 in F2.4  zagotavlja, da se fotografije prikažejo z dobro izpostavljenostjo v izjemno svetlih in izjemno temnih pogojih. Barvna reprodukcija je večinoma zvesta resnični stvari, veliko detajlov je brez pretiranega umetnega ostrenja, šum na slikah je dobro nadzorovan, dinamični razpon pa je velik. Live Focus, ki uporablja drugo kamero za fotografiranje bokeh deluje lepo. Funkcija 2x zoom ostaja omejena pri slabi razsvetljavi, medtem, ko se objektiv primarnega fotoaparata še vedno uporablja za povečave posnetkov (ima telefoto objektiv in fiksno zaslonko F2.4).  Galaxy Note9 nudi  tudi Super Slow-mo snemanje in AR Emoji.

 

Baterija

Galaxy Note9 ima 4.000 mAh baterijo, ki je najzmogljivejša kar smo jih videli v Note seriji. To večini uporabnikov zadostuje za dober dan resne uporabe mobilnega aparata. Nenehno je imela približno 20 odstotkov baterije na koncu dneva z uporabo, ki vključuje klice, brskanja po spletu, pregledovanja multimedijskih vsebin ter pisarniškega dela. Zmogljivost baterije ni odlična, vendar dovolj dobra, da ste še vedno brez strahu pred izpraznjeno baterijo ob koncu dneva. Baterija ima tudi hitro polnjenje, to je od 0 do 100 odstotkov v samo 90 minutah, kar je glede na velikost baterije izjemno. Na voljo je več samodejnih načinov varčevanja z energijo, vendar večinoma ni potrebe po njih. 4.000 mAh baterija na Galaxy Note9 je gamechanger, tako za konkurenco kot za sam Samsung. 

S Pen

S Pen je srce in duša Note serije. Samsung je končno prinesel večjo nadgradnjo pisala. Pisalo ima sedaj vgrajen Bluetooth in ga lahko uporabljate kot daljinski upravljalnik za različne funkcije. Ima nadpovprečno baterijo, ki je napolnjena v samo 40 sekundah, ko stoji v reži in je dobra za 200 klikov, preden potrebujete ponovno polnjenje. Dolgem pritisku na gumb S Pen lahko dodelite vsako funkcijo S Pen ali nameščeno aplikacijo. Nato lahko odvisno od aplikacije izvajate dejanja z enojnim ali dvojnim pritiskom na gumb. V aplikaciji kamere se s kratkim pritiskom zajame slika, z dvojnim klikom pa izbiramo med prednjo in zadnjo kamero. V aplikacijah za medije, na primer v YouTubu ali predvajalniku glasbe, lahko z enim samim pritiskom začasno ustavite predvajanje. V Chromu lahko enkrat pritisnete gumb, da se vrnete in dvakrat pritisnete, da se premaknete naprej. Za vse te programe lahko po potrebi dodelite več različnih dejanj. Na primer v Chromu se lahko pomikate navzgor ali navzdol z enojnim ali dvojnim pritiskom.

Sposobnost slikanja s pisalom, ki deluje kot daljinski upravljalec, je morda najbolj uporabna lastnost.  Zmožnosti Bluetooth S Pen lahko tudi prezrete, če želite. 

 

Programska oprema

Galaxy Note9 ima Android 8.1 Oreo in različico 9.5 Samsung Experience UX. Ta je v večini enaka kot pri Galaxy S9. Druga glavna značilnost je DeX Mode. Galaxy Note9 se lahko pretvori v namizni računalnik s samo USB type-C to HDMI adapterjem. Še vedno deluje z DeX Station ali DeX Pad tako, da lahko izkoristite žične tipkovnice in miške. Ob uporabi zunanjega zaslona zaslon Note9 deluje kot »track pad« na prenosnih računalnikih. DeX-ov način je tudi neverjetno koristen. Ko gre za funkcije S Pen ni nič novega, razen funkcij o katerih smo že govorili. Besedilo na zaslonu lahko prevedete tako, da ga premikate s pisalom, ustvarite animirana GIF sporočila prek sporočila Live, ki jih želite poslati prijateljem in družini, odrezati kateri koli del zaslona in shraniti kot posnetek zaslona ter pisati beležke, tudi če je zaslon telefona izključen. Druge funkcije znamke Samsung, kot so podpora temam, varna mapa, zaslon Edge, Always On Display in Samsung Pay ostanejo nespremenjeni.

 
Izvedba

Galaxy Note9 prihaja z Exynos 9810 SoC ter s 6 GB RAM-a na osnovnem modelu. Igralna zmogljivost je odlična in kljub večjim obremenitvam ostaja mobilni aparat hladen zahvaljujoč nadgrajenemu sistemu vodnega hlajenja. Z vsem, kar je danes v pametnih telefonih zapakirano, je treba pri opravljanju težkih nalog pričakovati določeno stopnjo povišanja temperature. Zdi se, da ima Samsung veliko zaupanja v hladilni sistem, kar je morda razlog, da se lahko Note9 uporabi z monitorjem za namizno doživetje brez potrebe po postaji DeX. Ko gre za biometrijo, je Galaxy Note9 podoben kot Galaxy S9+. Iris in prepoznavanje obraza nista najhitrejši način za odklepanje telefona, vendar pa je priročnost tisto kar ponujajo. Najboljši del je, da sedaj lahko uporabite Intelligent Scan, ki združuje tako iris kot tudi optično branje obraza, brez večjega vpliva na življenjsko dobo baterije. Senzor za prstne odtise omogoča registracijo prstnega odtisa, njegova natančnost in hitrost pa nista nekaj na kar se lahko pritožite.

Preden pozabimo: 128 GB notranjega pomnilnika je super, da ga imate. Približno 109 GB je na voljo za uporabo in zahvaljujoč ležišču za microSD večina uporabnikov nikoli ne bo imela pomanjkanja prostora za shranjevanje svojih fotografij, videoposnetkov, glasbe in drugih podatkov. Vendar pa bi bilo lepo imeti možnost 256 GB, še posebej za tiste, ki uporabljajo dve SIM-kartici  in  potrebujejo shranjevanje več kot sto glasbenih podatkov na svojem telefonu. 

 

Ponudba Galaxy Note9