Mobitel za 2 tolarja - Zbirka mobitelov skozi čas

Objavljeno:

Image

Se še spomnite mobitela za samo 2 tolarja?

To je bil korejski mobitel, narejen namensko za družbo Mobitel. Najbolj prodajan mobitel tistih časov.

Pred kratkim so nas obiskali iz Telekoma Slovenije, kjer smo se pogovarjali o naši zbirki mobitelov skozi čas. Med njimi tudi o mobitelu za 2 tolarja. Nastal je zanimiv članek, ki so ga predstavili na Telekomovem informacijskem portalu.

Več si lahko preberete v nadaljevanju (Vir: TIP_Telekomov infirmacijski portal, Odnosi z javnostmi TS):

V podjetju Kobra Team iz Šentjerneja, ki je naš pooblaščeni prodajalec, so pripravili zbirko mobitelov skozi čas.


Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli, zato se večina nas zagotovo še spomni prvega mobitela, ki smo ga kupili ali prejeli v dar. Mobičuk, Mobireglja, Mobikosec, Mobibelka in Mobidetelj so bili prvi mobiteli, s
katerimi smo si »s pticami delili nebo.« Od uvedbe GSM mineva že 24 let, mobiteli pa so se skozi čas stalno razvijali. In še danes se.


Branko Kovačič, direktor podjetja Kobra Team, d.o.o., iz Šentjerneja, ki je naš pooblaščeni prodajalec, podjetje in ekipo pa smo pred dvema letoma predstavili tudi na TIP-u, nas je ponovno povabil v Šentjernej.
V prostorih podjetja je namreč odprl zbirko mobitelov skozi čas; zbirka šteje 316 mobitelov, vsak od njih pa ima poseben pečat v mozaiku razvoja tehnologije.

Izkušnje in leta delovanja na področju telekomunikacij so iz ust našega sogovornika privabile številne zanimivosti, ki jih je delil z nami.

Od kod ideja, da ste v svoji poslovalnici pripravili zbirko starih mobitelov?

Če sem iskren, ni šlo toliko za idejo, kot dejstvo, da smo zalogo starejših mobitelov potrebovali za potrebe servisiranja. Uporabniki so namreč pogosto želeli starejše mobitele, ki so jih bili vajeni. Tako smo rezervne dele iz zbirke starih mobitelov uporabili za popravila. S samim zbiranjem pa smo pričeli v želji ohraniti nekaj spomina za prihodnje rodove.

Po desetih letih, odkar smo na tej lokaciji, smo se odločili, da bomo eno od vhodnih sten naše trgovine opremili s starimi mobiteli. Večkrat smo namreč zasledili, da se obiskovalci pogovarjajo, kateri mobitel je
najstarejši. Večina je že pozabila, kateri so bili prvi in kako so izgledali. In to jim naša zbirka ponuja. Prikazuje mobitele skozi čas, njihove razlike in posebnosti.

Vseh mobitelov se je skozi leta nabralo okoli 400, zato smo pri selekciji imeli težko nalogo. Na koncu smo izločili tiste, ki so si bili med seboj podobni. Ohranili smo tudi veliko originalne embalaže. Tudi ta je zanimiva, saj prikazuje, koliko se je vlagalo v oblikovanje. Imamo nekaj primerov, kjer nismo čisto prepričani, če ni bila embalaža dražja od mobitela.

Boste k zbirki dodali tudi fiksne telefone?

Fiksni telefoni so zanimivi, saj so pionirji na področju telefonije. Z njimi se je vse skupaj tudi začelo. Teh imamo okrog 50, od vojaških do navadnih. Kot zanimivost lahko povem, da sem nekoč ob obisku ZDA opazil, da imajo Iskrin telefon, ki smo mu rekli »Fittipaldi« - vrhunski dizajn telefona, ki se je zelo dobro prodajal tudi v tujini in marsikdo sploh ne ve, da je bil izdelan v Sloveniji.

Najstarejši mobitel iz zbirke je NMT-mobitel. Zgodba NMT se je začela z univerzijado v Zagrebu leta 1990, ko so v ta namen postavili začasno bazno postajo in centralo. V Sloveniji smo takrat za to odstopili Trdinov vrh, ki je bil zelo dobro pokrit, in kmalu se je tudi pri nas pojavila želja, da bi imeli nekaj NMT- mobitelov. Takrat so bili aktualni mobiteli CarryPhone. Bili so izjemno dragi, cene so se gibale okoli 8.000 nemških mark.

V našem podjetju smo začeli delati napajalnike za CarryPhone, da so jih uporabniki lahko koristili tudi doma. Kdor je dokupil napajalnik, je lahko mobitel uporabljal tudi na dislociranih področjih s signalom. Kasneje so prišli na trg Benefoni. Ti so omogočali zgolj uporabo v avtu. Sprva je bila slušalka fiksna, kasneje brezžična in je delovala nekaj sto metrov od vozila, kar je bil velik napredek. Prvi ročni NMTmobitel pa je bil Benefon David.

V Evropi se je nato pojavilo prvo GSM-omrežje, 1995 tudi v Ljubljani, ko se je postavilo in vzpostavilo začetno delovanje testnega sistema GSM. V par letih je pokritost z GSM omrežjem zrasla do te mere, da se je NMT-omrežje ugasnilo in tako smo leta 1995 pri nas med prvimi začeli prodajati GSM-mobitele, znamke Motorola.

Se še spomnite, kateri je bil najbolje prodajan?

NMT-mobitelov se je prodalo malo, od 5 do 10 telefonov na mesec. S prodajo GSM-mobitelov pa je nastal velik preskok. Pojavili so se mobiteli Ericsson GA628, ki so bili na voljo v predplačniškem paketu Mobi in naročniškem paketu.

Prva odmevnejša akcija je bila ravno s temi mobiteli, cenovno zelo ugodnimi. Dobil si ga za 22.000 takratnih tolarjev (cca 100 evrov). Naslednja odmevnejša akcija je bila z Nokio 3310, ki je vsebovala večino svetovnih jezikov, med njimi tudi slovenskega. Ta dva mobitela se je količinsko največ prodalo tako v prednaročniškem kot naročniškem paketu.

V družbi Mobitel so v tistem času na trgu ponudili mobitel za 2 tolarja. To je bila prava revolucija. Šlo je za Audiovox GDX300, korejski mobitel, ki je bil namensko narejen za družbo Mobitel. Spomnim se, da so v našem kraju že ob štirih zjutraj pred prodajalno stali krajani. Vrsta je bila dolga 50 metrov, za cesto pa se je vila 500 metrov dolga kolona avtomobilov. V prodajnih centrih so ljudem delili celo čaj in kavo. Očitno sta 2 tolarja naredila svoje, saj je bil to najbolj prodajan mobitel v tako kratkem času. Na dan smo jih prodali okoli 300, od tega je bilo več kot 50 % novih naročniških razmerij, kar si danes težko predstavljamo.


Kasnejše obdobje je zaznamovala Nokia, ki je imela zelo zanimive modele. Model 6310 je bil eden najboljših in najbolj prodanih mobitelov, tudi potem, ko so bili že mobiteli na dotik. Še danes ima marsikdo to Nokio doma in tudi če bi jo prižgal, bi zagotovo še delovala.

Pametni mobiteli, ki jih imamo danes, sami po sebi niso nič posebnega. Vse je skrito pod steklom in z dizajnerskega vidika niso več tisto, kar so bili včasih. Imeli smo namen v vitrino postaviti vse nove modele, ki so danes na voljo, pa smo si premislili. Razstavljenih bi bilo 100 stekel s temnimi ekrani. Tako smo razstavili le par novih modelov, da se vidi razvoj iPhona.

Kakšni so odzivi obiskovalcev?

Odzivi so odlični. Opažamo, da ob vstopu postanejo, se nasmehnejo in vrnejo se spomini. Večina si želi, da bi take mobitele ponovno imeli. Razlog, ki ga največkrat izpostavijo, so baterije, ki so včasih zdržale cel teden (danes temu ni tako, saj nam mobitel ne omogoča le telefoniranja in pošiljanja SMS-ov, temveč tudi prenos podatkov, brskanje po internetu in številne aplikacije), pa velike tipke, izrazito zvonjenje in vibriranje, manjša občutljivost in dolga življenjska doba.

Menim, da bi v prihodnosti morali obdržati vsaj en mobitel brez drsnega ekrana, torej na tipke. Zdi se mi, da so izdelovalci mobitelov to že zdavnaj doumeli.

Boste z zbirateljstvom nadaljevali?

Delali bomo na tem, da ohranimo sledljivost zgodovine naprav, njihove generacijske razlike. Mogoče bomo v prihodnosti imeli celo mobitele, ki jih boš lahko namestil v telo. :) Pustimo času, da nas preseneti.